Friday, August 29, 2008

Kυψέλη......όχι μόνο


Αφού περιμένω το κρασί να τελειώσει την βράση του είπα να καθαρίσω το γκαράζ και να φυλάξω τις πατάτες(παραγωγής πεθερού).

Ρε πού να τις βάλω, ρε πού να τις βάλω μέχρι που κατέβασε η γκλάβα μου την ιδέα.Να τις βάλω σε κάτι 10άρες κυψέλες που δεν τις δουλεύω για να μήν τις χτυπήση το πεταλουδάκι και να μήν πρασινίσουν.

Δεν το περίμενα να χωράει 3/4 του τσουβαλιού η κάθε μιά τους μέσα.Απολυμασμένες όπως είναι και με τον άσβηστο ασβέστη από πάνω σε σκόνη πιστεύω ότι θα μας βγάλουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Saturday, August 23, 2008

Kαλά κρασιά





Χτες το πρωί τρύγησα το αμπελάκι και το βράδυ πάτησα .Αντε και του χρόνου νάμαστε καλά και καλά κρασιά σε όσους βάζουν.Δικά μου σταφύλια πρώτη φορά έκοψα τόσα 12 κλούβες!!!!!

Μούστος 135 κιλά περίπου και 12 βαθμοί.Ίσως να έβγαζα και καμιά 10αριά κιλά μούστο παραπάνω αλλά δεν τα έστιψα πολύ γιατί αν είμαι καλά λέω να βγάλω τον Οκτώβρη και λίγη σούμα για το σπίτι και για κάνα φίλο.Έφτιαξα και τον σπαστήρα από χειροκίνητο σε ηλεκτοκίνητο με ένα μοτέρ που είχα παλιό από αμερικάνικο πλυντήριο κουπε-πέ.Με παίδεψε λίγο γιατί είχε αντίθετη περιστροφή από αυτή που ήθελα αλλά την λύση την έδωσα βάζοντάς το από την άλλη μεριά.Δεν είχα καμιά όρεξη να του αλλάξω την περιστροφή αλλάζοντας την συνδεσμολογία της βοηθητικής περιέλιξης γιατί έχει μειωτήρα στροφών με βαλβολίνες και δεν θα προλάβαινα να πατήσω. Τελικά η πατέντα πέτυχε χωρίς κανένα πρόβλημμα.Πάντως πρέπει να άλλαξαν οι καιροί γιατί μικρός που ήμουνα δεν τρυγούσε κανένας πρίν του Σταυρού.Τώρα κοντεύουμε να τρυγάμε ένα μήνα πρίν.

Friday, August 15, 2008

Γυρεόσκονη



Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα.

Από την Άνοιξη όταν άρχισα να βγάζω Β.Π έφτιαξα γυρεόσκονη και έβαζα στα μελίσσια που είχαν τα μπόλιασμένα βασιλοκέλια.

Προχτές έβαλα σε ένα πιατάκι πλαστικό για να το βάλω σε ένα μελίσσι και τελικά από την τρεχάλα το ξέχασα.

Το πιατάκι το μελτέμι το πέταξε κάτω από τον τοίχο και το πρωΐ μπροστά στην γκαρσονιέρα άκουγα ένα βουητό.

Το τί γινόταν από μέλισσες που έπαιρναν την γύρη δεν λέγεται.

Μια και στην περιοχή τώρα δεν υπάρχει γύρη αποφάσισα αντί να βάζω σε ένα-ένα μελίσσι που τους είναι απαραίτητη για να δυναμώσουν μετά το θυμάρι τους έβαλα σε ταψάκι κανα μισόκιλο και έγινε το έλα να δείς.

Καλό νομίζω το κόλπο τώρα που δεν έχει γύρες έξω.

Δεν είναι γυρεόπιτα είναι από γύρη και άχνη ζάχαρι και από ότι βλέπετε την παίρνουν σαν τρελές.

Ο τρόπος παρασκευής είναι απλός και γρήγορος.Γύρη 60% ζάχαρι άχνη 40% ανακάτεμα της γύρης με την άχνη καλό και πέρασμα πάλι από τον μύλο (με πιό χοντρό κόσκινο) και αυτό ήταν όλο.Φύλαγμα στην κατάψυξη και βγάζω λίγο-λίγο και τους δίνω.

Μερκοί θέλουν ντέ και καλά να βάζουν σογιάλευρο που έίναι κοινό μυστικό οτι είναι μεταλαγμένο με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μέλισσες και για εμάς ούτε το δούλεψα αλλά ούτε και θα το δουλέψω καμιά φορά.


Monday, August 11, 2008

Aντε και του χρόνου παιδιά

Τέρμα και ο τελευταίος τρύγος στο θυμάρι .Νάμαστε καλά και του χρόνου.
Σήμερα μάλλον θα τα κατεβάσω στα χαμηλά γιατί εκεί πάνω τώρα που έσβησε το θυμάρι δεν υπάρχει τίποτα.
Πάλι απ΄τα ίδια ενίσχυση με φαΐ για να δυναμώσουν και να ξαναγίνουν δυνατά μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.
Σε γενικές γραμμές έμεινα ευχαριστημένος απ΄τις κοπέλες μου και αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα που είχα με τους καταπατητές θα είχα καμιά 200-250 κιλά παραπάνω.
Δεν βαριέστε όμως το θέμα είναι ότι σχεδόν έφυγε όλο με πολύ καλή τιμή και αυτό είναι το ευχάριστο να αγοράζει κάποιος ένα προϊόν ακριβό μεν αλλά καλής ποιότητας δέ και να ξαναζητάει πάλι.
Στους υπόλοιπους που έχουν και άλλες ανθοφορίες εύχομαι καλά τελιώματα και να διαθέσουν το μέλι τους άνετα όπως και εγώ.