Saturday, October 11, 2014

Το Διεθνές Συμπόσιο

Τελείωσε ουσιαστικά(σήμερα τελειώνει με την επίσκεψη σε μελισσοκομεία) το Διεθνές Συμπόσιο που έγινε στην Σύρο.Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους Διοργανωτές μια και από πλευράς οργάνωσης ήταν άψογο.
Δυστυχώς ακούστηκαν και κάτι τρελά που με άφησαν άφωνο π.χ ότι κινδυνεύουν οι άνθρωποι αν καταναλώνουν μέλι αν έχει μολυνθεί από κλωστρίδιο .Που το βρήκε αυτός ο Μ.... γραμμένο και το είπε δεν ξέρω.Δόθηκε άμεση απάντηση από την κ.Καρατάσου που της χρωστάμε όλοι ενα μεγάλο ευχαριστώ και από τον πρόεδρο της ΟΜΣΕ αλλά η ζημιά έγινε.Ας σκεφτούμε οτι αυτός που το είπε είναι τεχνολόγος τροφίμων&ποτών Επικεφαλής Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης Ασφαλείας τροφίμων. Αμέσως μετά κάποιο νεαρός άρχισε να ρωτά για την επικινδυνότητα απόκτησης ασθενειών με την κατανάλωση μελιού.Δηλαδή ανεξέλεγκτα λέει κάποιος την βλακεία του ανοικτά σε δημόσια συζήτηση και αμέσως βλέπουμε το αρνητικό αποτέλεσμα.Ευτυχώς που ο τύπος μπήκε στην θέση του από τους επιστήμονες και φαντάζομαι οτι η ζημιά δεν πήρε μεγάλη έκταση.Επίσης πολύ καλή η παρουσίαση σχετικά με την οικονομικότητα της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες ήταν και του Βαγγέλη Παππά που εργάζεται στο Κέντρο Μελισσοκομίας Κυκλάδων που μαζί με την συνάδελφό του Ρόη Μάγειρα είναι πάντα στο πλευρό μας .Βέβαια μίλησε για παραγωγή θυμαρίσιου μελιού με τις πιό κατάλληλες συνθήκες παραγωγής.Επίσης επειδή αναφέρθηκε και στις μετακινήσεις τουλάχιστον στην Πάρο κάνουν τώρα πιά 2-3 μελισσοκόμοι.Το θέμα είναι ναί μεν γλιτώνουμε  τις μακρινές αποστάσεις αλλά έχουμε την καθημερινή επιθεώρηση σε όλα τα μελισσοκομεία μας για να βάζουμε παγίδες ,κόλλες,και δολώματα για τους σκούρκους και όταν έχεις να κάνεις με χωματόδρομους με την μικρότερη λακκούβα να είναι 20 πόντους έέ δεν είναι και ότι καλύτερο για το αυτοκίνητο.Μια και το έφερε η κουβέντα για τους σκούρκους βάζω και μια σημερινή από το άδειασμα μιάς (1) και μόνο παγίδας.
Μου έκανε εντύπωση ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συ. Αμοργού για την επίθεση που έκανε σε όσους έχουν πιστοποιηθεί με Βιολογική γεωργία.Δεν περίμενα από έναν πρόεδρο να κάνει τέτοιο ατόπημα.
Ο κ. Υφαντίδης παρουσίασε μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα κατά την άποψή μου βάση-παγίδα για τους εχθρούς των μελισσιών δλδ σφήγκες κηρόσκωρο νεκροκεφαλές το σκαθάρι τις λεηλάτριες κλπ.
Τέλος από ότι διαπιστώθηκε είναι η μείωση των μελισσοσμηνών και στην Ευρώπη για πολλούς και διάφορους λόγους
Να αναφέρω επίσης οτι δόθηκαν πολλές ιδέες για την χρήση του μελιού στην Αιγαιοπελαγίτικη μαγειρική και όχι μόνο. 

1 comment:

Koutsoukos Kostas said...

πάντως βλέπω η παγιδούλα μάλλον είχε εξαιρετική επιτυχία φέτος..