Friday, May 29, 2015

Καλό Ταξίδι

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

''ΕΦΥΓΕ'' ΕΝΑΣ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ...ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ...ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ



Ο Θανάσης ο Μπίκος δεν ζει πια ανάμεσά μας
Όταν επέστρεψα στην Αθήνα το 1990, από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα εχθρικό περιβάλλον, με τη "στάμπα" της "εκ Θεσσαλονίκης", "των άλλων...", ο Θανάσης ήταν το μόνο φιλικό πρόσωπο που γνώρισα. Το ίδιο ίσχυε επί 25 χρόνια.
Ξέρω ότι δεν του άρεσε να μιλούν γι' αυτόν, να τον παινεύουν. Του ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για την υπέρβαση που κάνω, αλλά παίρνω αυτό το κρίμα, ξέρω ότι θα με συγχωρήσει.
Ο Θανάσης αγάπησε απόλυτα τη μέλισσα και την μελισσοκομία. την υπηρέτησε και τον καθόρισε.
Άνθρωπος με ΟΡΑΜΑ, ΠΑΘΟΣ, ΘΕΣΗ  και ΑΠΟΨΗ
 ΟΡΑΜΑ του, ο μελισσοκόμος να πάρει τη δουλειά του στα χέρια του. Να συνεργαστεί, να διεκδικήσει, να καθορίσει ο ίδιος την πορεία του κλάδου. Να σταματήσει να είναι ραγιάς, οχαδερφικός, ημιμαθής, εξυπηρετικός συμφερόντων άλλων.
ΟΠΛΑ του, ο σεβασμός και η συνεχής αναζήτηση της γνώσης και της ιστορίας, ο χειμαρρώδης λόγος του, το οξύ χιούμορ του, η φαντασία του, η αμεσότητά του στην προσέγγιση ανθρώπων και καταστάσεων.
ΟΠΛΑ του, που μας κληροδότησε, τα βιβλία του, τα σκίτσα του, οι ιστορικές καταγραφές, το Μουσείο Μελισσοκομίας, και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα, που δεν χωρούν ακριβώς σε λέξεις.
"Αδυναμία" του, η έλλειψη ανοχής, η "αλλεργία" του απέναντι στους, κατά καιρούς, ηγεμονίσκους, τους εγωπαθείς, ημιμαθείς και μικρόνοες, στους καρεκλοκένταυρους, τους σπεκουλαδόρους, τους "χειροκροτητές".
Πολεμήθηκε σκληρά γι' αυτό, πληγώθηκε. Ε! και;... (όπως συχνά λέγαμε). Το έργο σου, την αγάπη και τον σεβασμό των ανθρώπων, την ψυχή σου, Κανείς, δεν μπορεί να τα πάρει.
Δεν είναι αποχαιρετισμός αυτός. δεν μπορείς να αποχαιρετίσεις ένα κομμάτι του "είναι" σου, αισθήματα και σκέψεις, εικόνες, που καθόρισαν αυτό που είσαι.
Έχουν τη θέση τους μέσα σου, τα "φέρεις" και τα κοινωνείς στους νέους, στη ψυχή και στο μυαλό, μελισσοκόμους και όχι μόνο.
Αυτό θα συνεχίσεις να κάνεις  και τώρα και για όσο....
"Κάλλιο φυτρώστε αγριαγκαθιές
και κάλλιο ουρλιάξτε λύκοι,
κάλλιο φουσκώστε πόταμοι
και κάλιο ανοίχτε τάφοι
Παρά σε πύργους άρχοντας
και στους ναούς το Ψέμα" (Κ. Παλαμάς)
                                                                                        Σοφία Γούναρη
                                                                 συνοδοιπόρος και προπαντός και πάντα φίλη

No comments: